Kun to uger før kommunalvalget står Socialdemokratiet til lige akkurat at kunne fastholde borgmesterposten, hvis Enhedslisten og SF peger på Steen Wrist. En ny meningsmåling fra Voxmeter, udarbejdet for AVISEN, viser tæt kapløb mellem partierne i Fredericia.

Efter et hårdt år for Socialdemokratiet i Fredericia, hvor de måtte sige farvel til den populære stemmesluger Jacob Bjerregaard, der efterfølgende trak dårlige overskrifter i hele landet, stiger spændingen omkring kommalvalget yderligere. For selvom socialdemokraterne betaler en pris for skandalerne og må vinke farvel til deres absolutte flertal i byrådet, så kan de ifølge en ny meningsmåling udarbejdet af Voxmeter for AVISEN i perioden 25. – 31. oktober 2021, beholde magten i Fredericia med lige akkurat et mandat mere end blå blok.

Socialdemokratiet (A) står nemlig til at få 39,5% af stemmerne, hvilket rækker til 9 mandater. Det er en tilbagegang på 4 mandater. Til gengæld kommer SF (F) ind i byrådet med 1 mandat, efter at have været ude i sidste valgperiode. Enhedslisten (Ø) kommer også ind igen med 1 mandat, og dermed kan Steen Wrist (A), såfremt de to partier støtter ham, beholde borgmesterkæden, ifølge den nye meningsmåling.

I den borgerlige lejr tordner Det Konservative Folkeparti (C) med Tommy Rachlitz Nielsen ind i byrådet med 10,0 % af stemmerne efter at partiet slet ikke har været repræsenteret i forrige valgperiode. Det giver 2 mandater til partiet, hvor Nielsen også i sidste uge meldte sig på banen som borgmesterkandidat.

Også Nye Borgerlige (D) med Karsten Byrgesen i spidsen kommer ind som nyt parti, og de får 7,0% af stemmerne, hvilket betyder at partiet beholder det nuværende mandat i byrådet.

Dansk Folkeparti (O) bevarer deres to mandater i byrådet, men går tilbage procentvis, og får 7,7 %af stemmerne.

Venstre (V), med Peder Tind i spidsen, går tilbage i procenter, og må således nøjes med 17,5% af stemmerne. Til gengæld går de frem med 5 mandater på grund af deres valgforbund med Det Konservative Folkeparti (C), Dansk Folkeparti (O), Kristendemokraterne (K) og Nye Borgerlige (D).

Det tyder også på at usikkerheden blandt vælgerne i Fredericia er stor.

Hele 8,5% siger at de enten ikke vil stemme eller stemmer blankt til kommunalvalget den 16. november 2021. Derudover er der 29,9% af de stemmeberettigede, der ganske enkelt svarer, at de ikke ved, hvad om de vil stemme eller på hvem, når man ser på alle respondenter, så der er stemmer at kæmpe om.

Meningsmåling 1.november 2021ProcentMandater
A Socialdemokratiet39,5%9
B Radikale Venstre2,7%0
C Det Konservative Folkeparti10,0%2
D Nye Borgerlige7,0%1
F SF – Socialistisk Folkeparti3,3%1
I Liberal Alliance0,3%0
K Kristendemokraterne0,3%0
O Dansk Folkeparti7,7%2
P Frie Danske0,0%0
V Venstre17,5%5
Y Borgerligt fællesskab1,0%0
Æ Frihedslisten0,0%0
Ø Enhedslisten5,2%1
Å Alternativet0,7 %0
Øvrige*4,9%0
Total100,0%21

*Når Voxmeter gennemfører en telefonisk meningsmåling, stilles spørgsmålet om, hvilket parti/hvilken liste, man vil stemme på ”uhjulpet”. Det vil sige at respondenterne ikke præsenteres for nogle svarmuligheder, men selv tilkendegiver et parti. Her vil en del respondenter nævne et parti, der ikke er opstillet til det kommende kommunalvalg. Det kan være alt fra partier, der tidligere har været opstillede, til partier, der ikke er opstillede i Fredericia. Som tænkte eksempler, kan det fx være Moderaterne, Frie Grønne, Veganerpartiet, CD og så videre. Det kan også være respondenter, der nævner et personnavn, der ikke figurerer på listen over opstillede partier.

Formålet med undersøgelsen er at afdække hvem borgerne i Fredericia forventer at stemme på ved det kommende kommunalvalg 16. november 2021. Undersøgelsen er gennemført som en telefonisk undersøgelse. Undersøgelsen er repræsentativ for beboere i Fredericia Kommune i alderen 18+.

Undersøgelsen er gennemført som en telefonbaseret undersøgelse ved brug af Voxmeters CATI-system (Computer Assisted Telephone Interview) blandt de tilfældigt udvalgte respondenter. Data er indsamlet efter repræsentative kvoter på køn og aldersgrupper. Dataindsamlingen er foretaget i perioden 25/10/2021 – 31/10/2021, og der er indsamlet data fra 500 repræsentative respondenter i alderen 18+.