SOS 2022 startede med et brag. Et energibundt med det forunderlige navn Tukatukas, fænomenet, hvis navn lyder som et egyptisk oldtidsgravkammer, var alt andet end oldtid. En lidt alternativt, men forfriskende opsætning i metal og punkens verden med saxofon og en kvindelig vokalist. Bandet gav alt hvad de havde, og var sammen med de lokal Deadnate det bedste indslag om fredagen. Tukatukas er på en europæisk turne, de kommer fra den lille tropeø Réunion, der ligger imellem Madagaskar og Mauritius. Tukatukas er i denne anmelders øjne mere punk end metal, energiudladningen var enorm, ren tropekuller omsat til nordisk sommer på den gode måde, de fyldte scenen godt og havde publikum flot med. De var en stor oplevelse. Øvrige orkestre, der var på scenen fredag, var Hearteater, Nexø, Galge, og de lokale Deadnate.

Det københavnske band Hearteater brugte hele scenen inkl. gulv og loftbjælkerne, som sangeren kravlede rundt på. Stærkt metal punk med turbo, growl og dynamisk musik med overdrive, hvor der aldrig var et stille minut på scenen. En spændende og anderledes optræden.

Nexø fyrede hård punk af med metalagtig lyd på guitaren, Johnny Rotten har ikke levet forgæves, lige ud af landevejen actionpræget musik, der satte gang i publikum.

Galge beskriver sig selv som ”innovativ tung metal i form af en mixtur af død, shoegazing og black metal” på deres Facebook-side. Denne anmelder tillader sig at mene, at det er growl metal godt tilsat med punk. Galge var hårdt arbejdende og gjorde fornuftig brug af scenen. MEN der var et par begynderfejl, der ikke burde være for et band med erfaring, bl.a. irriterende brummen på ledningen som de burde fikse med en noice reducer eller endnu bedre en skærmet ledning med jord. På visse tidspunkter fik middelmådig guitarspil dem til at komme lidt ud af takt. Publikum åd det dog råt og var vilde med dem, det var anmelderen dog ikke.

De lokale Deadnate afsluttede aftenen. Der er ingen tvivl om, at de var dagens bedste musikalske indslag, velafbalanceret lyd, gode selvkomponerede numre, ”tight” som bare fanden, de unge musikere forstår at bruge hele scenen godt. Mod, flid, troen på de kan, lidt held og knofedt har bragt Deadnate langt foran byens øvrige lokale orkestre i genren. Denne anmelder har set mange dygtige musikere igennem tiderne, og de to guitarister i Deadnate kryber op ad positivskalaen, de har få, men gode dobbelt streng. Metallica-agtigt sammenspil der lyder rigtig godt, og det kræver øvelse.

Desværre var der kun et begrænset antal publikummer denne fredag aften, men de tilstedeværende fik fuld valuta, uanset hvilken af de lidt forskellige stilarter man er til. Der var god opsætning med merchandise i caféen. Der var publikum iført traditionelle metaluniformer, og de lidt mere punkagtige, fredelige mennesker der havde en god aften ude.

[bsa_pro_ad_space id=32] [bsa_pro_ad_space id=7]

Festen fortsatte lørdag, denne anmelder var optaget til anden side, og fik ikke den del af festen med. Jeg vil ønske arrangørerne og lydfolkene tillykke med et godt tiltag, hvor god orden var nøgleordet, og lyd og lys blev styret flot fra gulvmikserne, af solide folk der kunne deres kram.

[bsa_pro_ad_space id=6]