Mandag aften meddelte Fredericia Kommune i en pressemeddelelse, at Lars Ejby Pedersen i flere perioder har været inhabil. Borgmester Steen Wrist mener, at byrådet har lært noget – og gruppeformand Søren Larsen står ved, at han sidste år kaldte det for ”politisk karaktermord”.

Ankestyrelsen er kommet frem til, at Lars Ejby Pedersen i tre perioder var generel inhabil. På baggrund af medieomtalen besluttede Ankestyrelsen at skrive til Fredericia Kommune med henblik på at høre om forholdene. Ankestyrelsen ville have en besvarelse med baggrund i at Pedersen sad i Økonomiudvalget, samtidig med at hans kone var chef i Familieafdelingen. På den baggrund undersøgte Fredericia Kommune, hvorledes referenceforholdene havde været tilbage til 2014, hvorefter man forelagde dette for Ankestyrelsen. Ankestyrelsen er kommet frem til, at Lars Ejby Pedersen har været inhabil i 21 måneder i perioden fra 2014 til han valgte ikke at genopstille i 2021.

– Det kommer af, at der var noget tvivl i løbet af sidste år. Der blev det vurderet, at i den periode var han ganske habil. Det beder Ankestyrelsen om en udtalelse omkring. Der vælger vi så også at kigge bagudrettet. På det tidspunkt sad vi også og kiggede bagudrettet. Vi sendte det selv med og har afventet, at der kom afklaring på det. Den kom så nu, siger borgmester, Steen Wrist (A).

Læs også

– Det betyder, at vi ved præcis, hvilke perioder vi skal dykke ned i, hvor der er tale om det, der hedder generel inhabilitet. Der går man ned og kigger på alle de økonomiudvalgsmøder, 28 møder, og kigger på alle sagerne. Der skal vi kigge på, hvilke der har handlet om familieafdelingen og vurdere, hvilke sager der har en grad, hvor der har været specifik inhabilitet. Der laver forvaltningen så en vurdering af om hvilke konsekvenser, det vil have at lave det om, og om det kan lade sig gøre. Så på den måde kigger, vi alle sagerne igennem nu, fortsætter Steen Wrist.

– Vi skal som byråd svare Ankestyrelsen til september om, hvordan vi har tænkt os at håndtere det. Nu skal vi have alle sager vendt op og ned, forklarer Steen Wrist.

Hvad har I fået ud af den her konklusion?

– Vi har helt bestemt lært noget af det her. Der er kommet en hel anden omgang i Fredericia og i særdeleshed i Fredericia Byråd omkring habilitet. Så selvfølgelig lærer vi noget af det her, lyder det fra Steen Wrist, borgmester i Fredericia.

Søren Larsen: Det er blevet meget personligt

Gruppeformand for Socialdemokratiet, Søren Larsen, har været meget skarp i sin kritik af særligt Venstre, der stillede spørgsmålstegn ved Lars Ejby Pedersens habilitet. Han gik så langt som at kalde det for et politisk karaktermord, det er en udtalelse, han står ved. I den periode Venstre ønskede Lars Ejby Pedersens habilitet undersøgt var der ingen problemer, understreger Søren Larsen.

– Jeg tænker ikke så meget. Skruer man tiden tilbage for et år siden, der blev jeg gentagende gange beskyldt for at være inhabil i forhold til mange ting, Lars blev anklaget for meget. Men Lars var ikke inhabil på det tidspunkt. Og det er det, jeg forholder mig til. Det er fint at Venstre rejser spørgsmålet. Det er der ikke noget galt med. Det er ikke Venstre, der kiggede tilbage. Det var kommunaldirektøren. Havde Venstre bedt om en undersøgelse tidligere og jeg havde sagt, det jeg sagde, så havde det været forkert. Men Lars var ikke inhabil sidste år, siger Søren Larsen.

– Så tænker jeg, at vi skal prøve at lade være med at være så personfikserede, når vi taler politik. Det er helt tydeligt, at Venstre går efter mig. Man kunne se i byrådssalen, at der er forskel. Konservative er meget politiske, hvor Venstre er mere personlige i deres angreb. Det synes jeg ikke er særligt fedt. Vi har alle skrevet under på, at nu indgår vi et tillidsfuldt samarbejde. Vi tager tingene, der er sket til efterretning og kommer videre. Det har alle i konstitueringsaftalen skrevet under på. Så lad os gøre det i stedet for at jagte hinanden. Jeg tror ikke, der er nogen i Fredericia, der gider de her personangreb, lyder det fra den socialdemokratiske gruppeformand.