En ny aftale blandt Folketingets partier betyder, at St. Andst ved Lunderskov, som kæmper for få købmanden igen, er kommet et skridt nærmere. Det glæder SF’s Karina Lorentzen, som har forhandlet aftalen. 

Folketinget har netop landet en ny aftale, der skal sikre mere liv i de mindre byer. SF’s landdistriktsordfører og formand for Folketingets Retsudvalg Karina Lorentzen glæder sig over aftalen.  

Hun mener, den er godt nyt for landsbyen St. Andst mellem Vejen og Kolding, som mistede deres indkøbsmuligheder, da købmanden lukkede for et år siden. Her kæmper borgerne for at samle ind til at starte en butik op på ny, og Karina Lorentzen har derfor forhandlet et øget tilskud hjem til at understøtte opstarten af nye indkøbsmuligheder i landsbyer, der ikke har.

– Jeg forstår godt, at borgerne gerne vil have indkøbsmulighederne tilbage i St. Andst, for det betyder noget for at andre vil flytte til og for huspriserne i byen. Derfor er jeg glad for, at det er lykkedes mig at øge tilskuddet til at starte op fra 400.000 kroner til 600.000 kroner. Dermed bliver beløbet, borgerne skal samle ind lidt lavere, forklarer Karina Lorentzen.

Aftalen skal understøtte butikker i byer, der ikke har en butik i forvejen. Selv vurderer borgerne i byen, at huspriserne i byen vil stige med 100.000 kroner, hvis der kommer en butik, og de er færd med at samle ind via salg af andele til at åbne en butik i samarbejde med supermarkedskæden Dagrofa.

– Vi ser, at der skyder mange af den slags borgerdrevne butikker op rundt omkring i landet. Dagrofa har åbnet mere end 100 af dem sammen med borgere, der har samlet ind. Det kan altså lade sig gøre, hvis der er opbakning nok, forklarer Karina Lorentzen.

Folketingets aftale indeholder:

·       Et tilskud på 600.000 kroner til landsbyer, der åbner nye indkøbsmuligheder. Dette gives alene, hvis der ikke er en butik i forvejen.

·       180 mio. kroner til fornyelse af nedslidte eller bymidter med mange tomme butikker samt udlfytning eller samling af velfærdsfuntioner.

·       En forsøgsordning med penge til at sætte bymidter fri af eksisterende lovgivning

·       Øget nedrivningspulje på 200 mio. kr. (ekstra 102,5 mio. kroner) til landsbyer med under 4.000 indbyggere. Som noget nyt bliver der mulighed for at lave bosætningshuse for istandsættelsesmidlerne i puljen.

·       100 mio. kroner til bredbåndspuljen, som kan understøtte hurtigt internet uden for det store byer

·       SF’s forslag om frilandsbyer sættes i gang, således at landsbyer under 1.500 indbyggere eller de 27 småøer kan sættes fri af eksisterende lovgivning på samme måder som frikommuner.