Klima folkemødet i Middelfart blev på sin første dag begunstiget med godt vejr og mange snakke om klimaproblemerne. Dagen startede med at borgmester Johannes Lundsfryd Jensen bød velkommen, og herefter kastede man sig straks ud i debatter og workshops om klimaet.

Alverdens initiativer, ideer og løsningsmodeller på de tiltagende problemer med menneskeskabte klimaforandringer blev drøftet fra scener, blandt publikum og professionelle. Langs Havegade i Middelfart var der opstillet telte og boder, hvor besøgende kunne se og høre om de udfordringer, verdenssamfundene står overfor.

Fra hovedscenen, placeret centralt ved Kulturøen, kom forfatter Tor Nørretranders med en mere kunstnerisk tilgang til hele klimaproblematikken, hvor han især efterlyste et fællesprojekt om klimaet, der kunne engagere alle. Det skete under en debat med Klimaminister Dan Jørgensen (A), der både lyttede og kommenterede på Nørretranders tanker.

Tor Nørretranders talte om at skabe et fælles projekt om klimaet, for alle (Foto: AVISEN)

Rundt omkring på pladsen og langs Havnegade summede det også af aktivisme, hvor ikke mindst mange unge deltog i en markant interesse for at ændre på klimaproblemerne. Den globale opvarmning og det internationale samfunds manglende evne til at nå de resultater, der skal til, blev flittigt nævnt i teltene, men der var også forsøg på mere håndgribelige løsninger, specielt via engagement fra det lokale samfundsliv. I den forbindelse har Middelfart Kommune, også med engagementet i klima folkemødet, besluttet at komme med i forreste række.

Men på hovedscenen var det ikke Klimaministeren, men derimod Nørretranders, der skærpede argumenterne med en understregelse af at livsførelsen i sig selv, vil blive påvirket af at alle skal bevæge sig mod målet om at holde temperaturstigningen under to grader. Herunder også at alt i tilværelsen, fra maskiner til måden vi bor på, defineres af den overordnede nødvendighed af at nå målsætningerne.

Nørretranders påpeger generelt at politikerne ikke kan gøre det selv, for alt skal genopfindes, hvis det skal lykkes.

Klima folkemødet tilbyder tanker og løsninger (Foto: AVISEN)