Til den årlige konference i Aalborg mødtes Økonomi- og Erhvervsudvalget i Fredericia Kommune onsdag aften. Alle var til stede, pånær Tommy Rachlitz Nielsen, der rent principielt ikke ville deltage før den officielle del af topmødet gik i gang torsdag formiddag.

Op til budgetforhandlingerne i 2022 bragte De Konservative et forslag på banen med, at man kunne spare penge ved at undgå hotelovernatninger med bespisning dagen før konferencer. Derudover stod der også i forslaget, at der var madspild i forbindelse med både byrådsmøder og møder i udvalgene, hvorfor partiet forslog, at man på forhånd tilmeldte sig spisning for at undgå det.

I disse dage afholdes en af de konferencer, som De Konservative refererede til. Den årlige KL-konference i Aalborg, hvor Økonomiudvalg fra hele landet er samlet. Samlet var det meste af udvalget i Fredericia også dagen før, men Tommy Rachlitz Nielsen var blevet hjemme og kørte først til det nordjyske tidligt torsdag morgen. Efterfølgende gik han til tasterne på Facebook og skrev: 

– Kørte hjemmefra kl. 7 i morges og er nu klar til 2 dages konference. Den Konservative Byrådsgruppe foreslog sidste år at Fredericia Kommune skulle gøre op med den praksis der eksisterede med at tage afsted dagen før og dermed koste kommunen en ekstra middag og overnatning hver gang KL kalder til fætter- og kusinefest. Det var der desværre ikke opbakning til, men konservative holder fast. Vi synes faktisk også at vi bruger tid nok på politik uden at skulle bruge 3 dage på hver konference i stedet for 2.

Tommy Rachlitz Nielsen.

Efter opslaget har AVISEN talt med gruppeformanden for De Konservative, der uddyber kommentaren på Facebook:

– Konservative foreslår man gør, som i de fleste andre kommuner, og tager derop torsdag morgen. I Fredericia har man tradition for at tage derop eftermiddagen før, spise sammen og det giver en ekstra overnatning. Jeg ved, at man i eksempelvis Vejle og Vejen Kommune tager derop torsdag morgen. Flere af mine gode kollegaer fra Sjælland er fløjet derop torsdag morgen, så der er ikke kutume for det så mange andre steder, siger Rachlitz og fortsætter:

– Da vi manglede penge sidste år tænke vi, at det var et godt forslag at stille og spare en ekstra middag og overnatning. Det er det jeg minder om. Det er ikke nødvendigt, og hvis vi vil være sammen med det udvalg, der er afsted, så kan vi spare en middag og overnatning. Det er ikke så meget pengene, men symbolikken i, at vi skal spare penge og at vi så som politikere går forrest. Det var også argumentet, da vi fremsatte argumentet, da det blev stemt ned. I forvejen synes jeg, at vi bruger mange timer på poltik, så jeg kan godt vente med at tage afsted til selve dagen.

Tind: Ekstra dag giver forberedelse

Peder Tind (V). Arkivfoto: AVISEN

Venstres politiske ordfører, Peder Tind, finder det naturligt at tage til Aalborg dagen før.

– Det har vi gjort i mange år. Det er naturligt, da vi får talt med hinanden internt, og er klar til at forberede topmødet til torsdag og fredag. Det er en årlig tur, hvor vi får drøftet ting. Man skal se det i et samlet perspektiv. Nogen kommuner tager afsted onsdag og andre torsdag, siger Peder Tind.

Steen Wrist. Foto: AVISEN

Borgmester Steen Wrist er på linje med Tind.

– Hvad Tommy mener må stå for hans egen regning. Jeg synes, at det er fint vi tager afsted dagen før. Desværre havde jeg ikke selv mulighed for at deltage i middagen, men det er en rigtig god mulighed for at tale om ting, der også er udenfor dagsordenen. Man skal se det som en arbejdsplads, hvor man også skal have det godt sammen, og skal kunne grine sammen. Og så vil jeg lige slå fast, at det altså ikke er Michelinrestauranter vi er på, når vi er afsted, siger Wrist.

Cecilie Roed Schultz. Foto: AVISEN

Enhedslistens Cecilie Roed Schultz har tidligere selv været en kritiker af den kultur, men hun kan godt se fornuften i det, når det har et fagligt formål.

– Som nyvalgt kritiserede jeg det, da nogen tog det som en udflugt. Det er mere kritisabelt, end at man gør det for at være udhvilet. Det er muligt, at man kan tage afsted fra Fredericia torsdag morgen, men det kan være svært for nogen, hvis man skal aflevere børn og andre ting om morgenen. Vi bruger aftenen inden til at tale om andre ting, både løst og fast. Vi koordinerer ting op til mødet, og det er ikke spildtid som jeg ser det, men man skal selv bestemme, om man vil komme dagen før, siger Roed Schultz og fortsætter:

– I 2022, hvor jeg var med, var vi eksempelvis på Bones og betalte selv for maden, og det er et niveau, som er okay, synes jeg. Det stikker ikke af på den måde, og vi skal ikke have en kultur, hvor man skal bruge penge på noget, der ikke giver mening. Det koster en fast pris at deltage i mødet, og vi diskuterede så sent som i dag, om vi kunne melde fra til den store middag torsdag aften for at være sammen selv, men det var ikke muligt. Mit problem er mest, hvis man ikke deltager i selve programmet, og bare tager herop for at tage en udflugt. Jeg tager selv hjem torsdag aften, men det er fordi jeg skal hjem til en begravelse fredag, og dermed ikke har haft mulighed for at melde fra i god nok tid i forhold til min manglende deltagelse fredag, siger hun.

Connie Maybrith Jørgensen. Foto: AVISEN

Connie Maybrith Jørgensen fra SF er ny i Økonomi- og erhvervsudvalget. Hun fortæller om en problematik i det, hvis hun ikke var taget afsted onsdag.

– Jeg tog toget, og jeg skulle have taget toget så jeg var der klokken 02:00 i nat, hvis jeg skulle være kommet til tiden. Det er noget plader Tommy siger. Det er yderst beskedent med den forplejning vi får heroppe dagen før, siger hun.

Eilersen: Det er populisme

Susanne Eilersen. Foto: AVISEN

Dansk Folkepartis Susanne Eilersen har deltaget i KL-topmødet mange gange før og fortæller, hvad man får ud af at komme dagen før.

– Jeg ved, at vi er et af de byråd, der laver mest socialt, og det har vi altid brugt KL-møderne til. En anden ting i forhold til det at komme dagen før er, at vi skal tidligt op, hvis man tager afsted på selve dagen. Det er et heldagsarrangement, som slutter ved 17-tiden. Det er rart at få en god nattesøvn, i stedet for at køre til Aalborg på dagen. Vi får mere ud af det, og så er man sammen på en anden måde, der bidrager til et godt arbejdsklima. Hvis Tommy vil være en del af det fællesskab, er det ærgerligt han ikke kommer dagen før, siger Eilersen og slutter:

– Det er meget få kroner ud af et budget, som man vil spare på det ved ikke at komme dagen før. Man kan eksempelvis ikke ansætte to SOSU-assistenter eller andet, da det virkelig er begrænset økonomi. Det er ikke dyre vine eller fancy restauranter vi er på. Det lugter mere af populisme end reel politik det, som Tommy skrev og har forslået.