Der er igen indført delvise nedlukninger af samfundet, blandt andet er der sat flere restriktioner på natteliv, skoler og koncerter. Men på pressemødet onsdag aften slog direktør i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, fast, at der ikke er påtænkt nogle restriktioner på det kirkelige område. Dette står i dyb kontrast til sidste år, hvor man så sent som 23. december aflyste alle julegudstjenester.

”Julen er aflyst” lød det flere steder for omkring et år siden, da man valgte at aflyse samtlige julegudstjenester i Danmark. Smitten var for høj – og den kirkelige højtid, som julen er, trækker ofte mange mennesker til gudstjenester i det ganske land.

– Jeg vil gøre alt, hvad jeg kan fra min side til, at vi ikke gentager det forløb. Vi har ingen konkrete overvejelser om restriktioner for trossamfund – det har vi ikke, lød det fra Søren Brostrøm ved pressemødet i Spejlsalen onsdag aften.

Provst: Julen er et højdepunkt for os

De politiske diskussioner om jul eller ej, restriktioner eller åbenhed, gav store usikkerheder for kirkerne – også i Fredericia. Her fortæller Provst Børge Munk Povlsen, at det gav svære vilkår. Men i år regner han med en anden situation.

– Vi regner med at julegudstjenesterne bliver gennemført, men det gjorde vi også sidste år. Vi kan ikke vide hvordan tingene udvikler sig, men vi regner med at gennemføre. Vi forsøger at være så forsigtige vi kan, forsøger at spritte af og tage hensyn. Der er slet ikke planer om andet, fortæller Børge Munk Povlsen.

– Vi oplevede det som værende meget kaotisk sidste år. Der gik mange signaler på kryds og tværs helt op til sent lillejuleaften. Vi oplevede en kæmpe skuffelse, for der er ganske meget forberedelse i det her, som er et af årets højdepunkter, forklarer Børge Munk Povlsen om situationen sidste år. Der var meget kaos og ingen kunne før helt til sidst vide sig sikre.

– Men vi kunne også se i dagene op til, at folk efterhånden som juleaften nærmede sig frameldte sig igen. Så det var lidt af en gordisk knude at tingene afvikledes næsten af sig selv, fortsætter provsten.

Julen er for mange en højtid der er forbundet med at gå i kirke. Det er ikke nogen hemmelighed, at der i juledagene er langt flere kirkegængere end resten af året. Det glæder Børge Munk Povlsen.

– Juleaften er der hvor der er klart flest deltagere, det slår alle andre. Der er mange andre tidspunkter hvor der er mange, men juleaften overmatcher det hele. Heldigvis er det sådan, at det er en stor del af mange folks jul, at afsættet også skal være i kirken. Det man fejrer er at gud blev til et menneske. Det er der stadig ganske mange danskere der finder trang til at bruge kirken her, siger Børge Munk Povlsen.

For præsterne venter også en opgave i julen, for her er ganske mange mennesker der ikke ellers går i kirke.

– Jeg tror de fleste præster i løbet af december har det med i baghovedet hvad man nu skal tale om og prædikke om lige juleaften. Man ved der kommer ganske mange mennesker der ikke er der hver søndag. Så det samme budskab skal måske siges på en anden måde end man plejer. Man gør sig umage hver søndag, men lige omkring jul gør man sig meget umage med hvordan man taler mere klart til de mere kirkefremmede danskere, forklarer Børge Munk Povlsen, provst i Fredericia Provsti.

Fagforening: Vi afventer meldinger fra ministeriet

Serviceforbundet, der dækker over Danmarks Kirketjenerforening og Forbundet af Kirke- og Kirkegårdsansatte, udtrykte sidste år en bekymring for afholdelsen af gudstjenester. Medarbejderne var bange for den store smittespredning, en bekymring der handlede om egen og andres sundhed. Men den bekymring fylder ikke nær det samme i år, fortæller formand for Serviceforbundet, John Nielsen.

– Meldingen fra Danmarks Kirketjenerforening er, at medlemmerne føler sig på nuværende tidspunkt rolige omkring situationen, men det er klart at der er en bekymring for den stigende smitte der ses i samfundet. Med den nye variant er det uvist hvordan vaccinen virker, derfor kan vi ikke nødvendigvis vide os sikre med et coronapas. Det bekymrer også, siger John Nielsen, formand for Serviceforbundet.

– De er fortsat også bekymrede for kirkernes fysiske indretninger. Mange kirker har faktisk kun én dør. Det er derfor umuligt at etablere udluftning når og hvis det er krævet. Men som situationen er lige nu, så er de rimelige rolige, men de afventer næste uge for at se om smittetallene stiger og for at se hvilke meldinger der kommer fra kirken og ministeriet omkring hvordan de skal forholde sig, fortsætter John Nielsen.

– Sidste år var en ærgerlig generalprøve på noget der ikke skal gentage sig. Vi er nu meget klogere og i år er vi vaccinerede, i modsætning til sidste år. Så jeg tror ikke der er bekymring for en gentagelse af situationen fra sidste år, slår John Nielsen fast.

– Der er også den udfordring at mange af kirkerne kan rumme flere hundrede mennesker. Der er jo med de nye regler forskel på om man står eller sidder og med sang. Det ligger man selvfølgelig meget mærke til. Pressemødet er stadig ret nyt, så man forventer at der kommer nyt til de ansatte i næste uge, lyder det afslutningsvist fra John Nielsen.