Folketingskandidat for Socialdemokratiet i Fredericia, Jens Jonatan Steen, langer hårdt ud efter Enhedslisten, efter det er kommet frem, at flere fremtrædende medlemmer af partiet er klar til at skrotte NATO-samarbejdet. For Jens Jonatan Steen at se er det ikke vejen frem. Tværtimod.

I et debatindlæg skriver Jens Jonatan Steen følgende:

Vågn op venstrefløj: Overgrebet på Ukraine kræver fælles front!

Jeg er ganske enkelt chokeret over den yderste venstrefløj i Danmark. Det overstiger mine værste mareridt, at man i disse uger kan høre folkevalgte og fremtrædende partimedlemmer fra Enhedslisten bidrage til at mistænkeliggøre NATO, betvivle Ukraines selvstændige eksistens og legitimere Ruslands imperialistiske overgreb.

Det vækker skræmmende minder fra den kolde krig, når et toneangivende Folketingsmedlem fra Enhedslisten insinuerer at ukrainerne selv bærer ansvaret for det russiske overgreb: “Ukraine har ført en ikke-hensigtsmæssigt mindretalspolitik i den østlige del”. Eller endnu værre, når et medlem fra samme partis hovedbestyrelse betvivler at Ukraine overhovedet skulle være et selvstændigt land: ”Om Ukraine er en nationalstat, ved jeg egentlig ikke rigtig”.

Jeg fatter det ikke. Slet ikke når venstrefløjens ord falder samtidig med de bomber, der regner ned over Ukraine og koster uskyldige mennesker livet.


Det skal dog siges, at Enhedslistens topledelse affejer kritikken af NATO og Ukraine, men ikke desto mindre skræmmer det, at en pro-russisk linje stadig lever i bedste velgående i Danmark anno 2022.

Putins rablende forklaringer bør ingen kunne støtte endsige forsøge at nuancere eller give andre skylden for. Hverken NATO eller ukrainerne bærer noget ansvar for Putins modbydelige overgreb og vanvittige invasion.

Vi har brug for at Danmark står sammen skulder ved skulder imod det russiske overgreb.


Sammen skal vi skrue op for sanktionerne – det er godt når eksempelvis Musikhuset i Aarhus dropper russisk ballet, Netto fjerner de russiske varer og Fredericia Rådhus hejser den blå/gule flag. Ligesom det er godt at EU og vesten fortsætter med at demonstrere, stopper importen fra Rusland og stækker den russiske økonomi. I Samme ånd skal vi åbne grænserne for de ukrainske nærområde-flygtninge og styrke den humanitære hjælp til et Ukraine presset i knæ.

Men det ændrer ikke på at Ruslands invasion er militær. Det kræver, at vi er villige til at udvide NATO med nye lande som Finland, klar til at skrue op for vores forsvarsbudgetter, udvider antallet af vores styrker hvis situationen kræver det forsvarsforbehold og fortsætter vores utvetydige opbakning til de ukrainske frihedskæmpere ved at sende 2.700 panserværnsvåben til Ukraine.

Vi har brug for massiv opbakning til NATO, som vores stærkeste værn mod de russiske ekspansionsplaner og direkte støtte til den ukrainske frihedskamp.

Putins modbydelige virkelighed kræver at venstrefløjen vågne op!