Det krævede den rigtige mand, på det rigtige tidspunkt, at få Det Konservative Folkeparti ind i byrådet i Fredericia. Da Tommy Rachlitz Nielsen (C) anmeldte sin ankomst til lokalpolitikken i januar 2020 var det fra starten af klart, at her var der en ny politiker, der hverken havde lod eller del i den lokale grødsuppe af lokumsaftaler og indforstået small talk om hvor fantastisk det hele nu ellers gik.

Tværtimod. Nielsen opførte sig fra begyndelsen af som en sværvægtsbokser, der havde tænkt sig at uddele nogle tæv, når først kampen blev fløjtet i gang. Altid klar med en skarp replik, ofte med lynende øjne og fokus på hans mål, har Tommy Rachlitz Nielsen tæppebombet de siddende byrådsmedlemmer med kritik. Ikke mindst hans hævede stemme over Fredericia Teater, senere byggesagen og så sagen om havneselskabet ADP, har været med til at forme hans entre som en, der vil blive husket længe på Rådhuset og på de omkringliggende smugkroer, hvor embedsfolket og deres lakajer støber kuglerne.

For Det Konservative Folkeparti er gået til valg på forandring. Ganske vist er der ikke blåt flertal, men med Nielsen og den anden Nielsen, Kirsten Hassing Nielsen, der også blev valgt ind for partiet, er der lagt i kakkelovnen til forvaltningen i Fredericia Kommune. Alt tyder på at duoen Nielsen og Nielsen vil gøre livet hårdt for socialdemokraterne og embedsapparatet i hverdagen. Vi kender endnu ikke eventuelle aftaler om konstitueringen, men vi har set et snart to årig forløb, hvor Det Konservative Folkeparti har genetableret sig selv, og samtidig har slået kraftigt på tromme for en afvikling af dumskab, nepotisme og regelret inkompetence.

Steen Wrist (A) og Søren Larsen (A) har fat i den lange ende, når det kommer til borgmesterpost og et rødt flertal. Men når hverdagen melder sig, er de nød til at forholde sig til en styrket blå blok, hvor Tommy Rachlitz Nielsen utvivlsomt kommer til at stille sig frem, hvis der er noget, han ikke er tilfreds med. De tider hvor Socialdemokratiet kunne klappe tingene af med sig selv, er slut. Før kunne de nøjes med at Karsten Byrgesen (D) trofast rejste sig op til sidst og stillede spørgsmål til den eksisterende dagsorden. Nu ser det ud til, at han får selskab af Tommy Rachlitz Nielsen (C).

Samtidig er Susanne Eilersen ikke længere den samme, som før. Hun troede længe på Jacob Bjerregaard (A), da han var borgmester, og blev dybt skuffet over sagerne, der væltede ud af skabet. Selvom ingen endnu kender resultaterne af sagerne mod Bjerregaard – eller sagen om inhabilitet med det forhenværende byrådsmedlem Lars Ejby Pedersen (A) – vil hun sandsynligvis vogte hvert et skridt og kræve langt mere kontrol, end det før var tilfældet.

Man kan diskutere om Steen Wrist (A) er valgets vinder, fordi han ikke tabte magten. Men man kan ikke diskutere at Tommy Rachlitz Nielsen (C) er valgets vinder i den blå blok. Han er gået fra nul mandater til to, og det sker i en ræverød, Socialdemokratisk højborg. Det må også være blevet bemærket på Christiansborg, hvor Det Konservative Folkeparti holder øje med lokalpolitikerne rundt omkring i landet. Hvis Nielsen og Nielsen kan holde kursen i de næste 4 år, er det ikke usandsynligt, at de kan gøre det endnu bedre næste gang. Men om 4 år har partiet ikke den fordel, at de har været udenfor indflydelse. Derfor bliver det spændende at se, om Nielsens bramfrie og kontante politik fortsætter i byrådssalen.