I januar trådte et nyt forbud mod farlig kemi i tatovørblæk i kraft. Det er et vigtigt skridt mod en giftfri hverdag. EU har valgt at fjerne de farligste kemikalier fra blækket, som mange danskere får ind under huden. Det er godt for sundheden og forhåbentlig for glæden over nye tusser, det mener Christel Schaldemose (A).

– Venstre har været ude og kalde det en skandale. Det, synes jeg, er voldsomme ord og helt malplaceret. I 2010 opdagede Miljøstyrelsen, at tatovørblæk var fyldt med en række farlige stoffer. Nogle af stofferne kan være kræftfremkaldende, nogle forstyrrer folks evne til at få børn og andre fremkalder kraftig allergi og eksem. Helt på sin plads ovenpå den opdagelse, har både borgerlige og socialdemokratiske regeringer kæmpet for at komme af med de farlige stoffer, ligesom med farlig kemi i legetøj og kosmetik, fortæller EU-parlamentarikeren.

Omfattende kemilovgivning

– I 2006 vedtog EU verdens mest omfattende kemilovgivning. I den lovgivning fastlægges det såkaldte substitutionsprincip – oversat til almindeligt dansk, kan man kalde det “princippet om erstatning”. Det betyder, at farlige kemikalier skal erstattes af ufarlige eller i hvert fald mindre problematiske kemikalier, fortæller Christel Schaldemose og uddyber:

– Det er præcis det, som EUs to videnskabelige komiteer har sikret i forbindelse med kemikalier i tatovørblæk. Mere end 100 eksperter har været inde over for at rådgive og vedtage reglerne. Det skete den 14. juli 2020. Det har altså været kendt for branchen i godt og vel halvandet år, at der skulle nye farver til. Derfor er der også allerede en række nye farver uden de problematiske stoffer på markedet, og over de kommende måneder kommer der endnu flere til.

Hun slår samtidig fast, at man fortsat kan blive tatoveret – og nu med en vished om, at det er mere sikkert.

– EUs borgere er glade for at blive tatoveret. Og det kan de fortsætte med fremover også, men nu med visheden om, at det er mere sikkert at få farver ind under huden. Jeg undrer mig derfor over, at Venstre i EU tager afstand fra den nye sikkerhed og kalder det en skandale. Venstre bakkede op om EU’s kemikalielovgivning i 2006 og den seneste beslutning om udfasning af de problematiske stoffer er besluttet på baggrund af over 100 eksperters anbefalinger. Det er ikke og kan ikke kaldes en skandale. Det er sund fornuft og i øvrigt en rigtig god nyhed til de mange, der elsker tatoveringer, slutter Christel Schaldemose.