Nye Borgerliges byrådsmedlem i Fredericia, Karsten Byrgesen, fortæller at advokatundersøgelsen ikke bringer ham ny information, men til gengæld mener byrådspolitikeren, at man kan drage paralleller til Nordkorea med informationsniveauet.

Tirsdag aften blev Fredericia Byråd orienteret om resultatet af advokatundersøgelsen, og onsdag middag udsendte både havneselskabet ADP A/S og Fredericia Kommune en pressemeddelelse om resultatet af undersøgelsen.

– Jeg fik egentlig ikke det store ud af det. Jeg får mere ud af, at læse hvad I skriver om det. Jeg har ikke fået noget at vide, som jeg ikke vidste, men jeg har fået bekræftet nogle tanker, som jeg har haft. Vi har to bestyrelsesmedlemmer fra byrådet, der sidder i ADP’s bestyrelse, og det modtager de en høj gage for. De har ikke bragt noget tilbage til os, og jeg er rystet over, at borgerne i Fredericia, og os der ejer selskabet, ikke kan få svar på noget, siger Karsten Byrgesen.

Byrgesen lufter med henblik i hele havnesagen tanker, om Fredericia Kommune skal sælge havnen til private hænder.

– Det er en overvejelse, som vi kan gøre os. Vi vil stadig få andel i de skatter og afgifter, som havnen giver os. Jeg vil gerne understrege, at ADP er et fantastisk firma, men når ejerkredsen af de tre kommuner ikke har adgang til indflydelse, er det skidt, når der går noget galt som det er tilfældet i den her sag, forklarer Byrgesen.

Sagen er den tredje inden for en kort periode, hvor det har været en nødvendighed med en større advokatundersøgelse, der har kostet Fredericia Kommune en del penge.

– Men undersøgelsen viser meget, og jeg har ret i antagelsen om borgernes rettigheder. Jeg sidder som nikkedukke og kigger på, hvordan et kommunalejet selskab kører i den anden retning. Borgmester Bjerregaard stod i spidsen for, at byrådet ikke skulle orienteres, og det bekræfter den lukkethed, der var, da Bjerregaard argumenterede for, at sagen ikke skulle ud. Og hvor er Christian Jørgensen i alt det her? Han sidder som bestyrelsesmedlem i ADP, og har ikke orienteret os. Hvis det var mig havde jeg sagt til den øvrige del af bestyrelsen, at jeg ville gå direkte over til jer (AVISEN, red.) og ville fortælle om de forhold. Vi skal ikke holde den slags hemmeligt. Det her er endnu en sag, der peger tilbage på det Socialdemokratiske tæppe, siger Karsten Byrgesen.

I det udsendte materiale om sagen står, at to ledende medarbejdere, der ikke længere er ansat i ADP, var en del af sagen. De navne har byrådet ikke fået oplyst, og de tal, der er nævnt, har byrådet heller ikke fået sort på hvidt, og det får Byrgesen i det røde felt.

– Det er en skandale. Jeg havde forventet, at vi ville få tal om det problem, der har været. Jeg kan se, at der er tale om et femcifret beløb, hvor de skriver, at de er kommet til. ADP siger dermed, at der er tale om et beløb på under 99.999,99 kroner, og det stemmer ikke overens med hvad jeg har hørt. Der er tale om et større beløb, men jeg kan ikke efterprøve det, da det er mørktlagt. Nogle har udfordret mig på, at der skulle være ret til aktindsigt i havnen, og det står jeg gerne på mål for. Der er ingen grund til, at man skal kunne søge om aktindsigt i ADP, da man ikke skal kunne snage i deres forretning. Det eneste, der er i det er, at det er ADP’s bestyrelses pligt at melde tilbage til kommunalbestyrelsen. Vi ser igen en parallel, som man kan drage til teatersagen, hvor der i lighed med ADP sad en Socialdemokrat og en fra Venstre i bestyrelsen, siger han.

Karsten Byrgesen understreger, at advokatfirmaet Horten, der har bistået Fredericia Kommune i sagen, har gjort deres arbejde ordentligt.

– Den eneste grund til, at vores advokat er kommet i nærheden af ADP er, at hun har underskrevet en garanti for, at der er informationer, som ikke måtte videregives. Det er ren Nordkorea. Jeg er med på, at der kan være juridiske vinkler om fratrædelsesaftaler, men det viser nok en gang bare, at det er de bedst tænkelige eksempel på den lukkethed, der er. Vi har en fantastisk havn i dag, som jeg har tillid til, og direktøren, Rune D. Rasmussen, gør det godt. Jeg har fået at vide, at lukketheden er til, da det ellers kan skade havnen, og det synes jeg er e påstand, der er horribel. Det kan ikke passe, at vi ikke kan sige sandheden, slutter Karsten Byrgesen.