Efter tumult i erhvervslivet melder borgmester Steen Wrist nu ud med en fremstrakt hånd til erhvervslivet. Budskabet er at Fredericia har brug for erhvervslivet, og at han er ked af hele forløbet.

Sent ud på eftermiddagen tager borgmesteren imod ved døren. Arbejdsdagene har siden slutningen af december været meget lange for Wrist, der den 9. december takkede ja til at løfte den store opgave med at indtage borgmesterstolen og samtidig påbegynde en stor undersøgelse af forvaltningen. Siden har overskrifterne afløst hinanden med en hast og styrke, den nye borgmester ikke havde fantasi til at forestille sig, da han fik kæden om halsen den 30. december 2020.

Nogle måneder senere fremlagde han resultaterne af en ekstern advokatundersøgelse og en intern undersøgelse af fejl i forvaltningen. Konklusionerne af den første undersøgelse blev sendt videre til politiet, mens konklusionerne i den anden har medført et større oprydningsarbejde i forvaltningen. Men efterfølgende har den interne undersøgelse skabt stor uro blandt erhvervsfolk.

Steen Wrist er bekymret over at en række virksomheder og personer, der har leveret til Fredericia Kommune, nu føler sig dårlig omtalt på grund af den interne afdækning af forhold i forvaltningen, der blev fremlagt på et pressemøde den 12. marts 2021. Efter pressemødet er der kommet flere artikler i medierne, som beskriver problemer med aftalerne mellem kommunen og virksomhederne. På trods af at Wrist allerede på pressemødet klart meldte ud, at man ikke kunne laste personer eller virksomheder der var nævnt, bærer den offentlige fortælling præg af noget andet:

– Jeg syntes egentlig at vi var meget klare og tydelige på pressemødet. Men det skal åbenbart siges med store bogstaver. Derfor vil jeg gerne understrege, at den interne afdækning hverken viser at de 3 udtrådte medlemmer af Byforum, EventC, Fredericia Dagblad eller Budskabsfabrikken har handlet forkert. Jeg er oprigtig ked af, at de nu helt uberettiget skal stå på mål for kommunens interne problemer.

I torsdags udtalte fungerende kommunaldirektør Camilla Nowak Kirkedal også at det alene var Fredericia Kommune, der havde ansvaret for fejlene. Alligevel har utilfredsheden ulmet i erhvervskredse, der føler sig hængt ud. Det får nu Steen Wrist til at trække i nødbremsen:

[bsa_pro_ad_space id=32] [bsa_pro_ad_space id=7]

– Vi vil jo alle det bedste for Fredericia. Vi har sammen igen og igen kunnet fejre fremgang og succeser. Der er slet ingen tvivl om, hvor stor en betydning erhvervslivet og deres indsats har for den her by. Ingen i den her forvaltning har haft en intention om at sige noget som helst andet. Derfor vil jeg også gerne række hånden ud mod alle, så vi kan komme videre og fortsætte samarbejdet, til gavn for Fredericia, siger Wrist.

Borgmesteren føler et behov for at forklare, hvorfor man har handlet, som man har, siden han trådte til og blev borgmester.

– Når man har sagt a, må man også sige b. Jeg sagde ja til at blive borgmester, og derfor må jeg også stå på mål for at løse den opgave jeg skal i den funktion. Vi var simpelthen nød til at stille en diagnose. Hvad var der galt her? Istedet for tvivl og usikkerhed var det en absolut nødvendighed, at vi kom til bunds i forholdene og efterfølgende lagde alting frem. Foran os står så opgaven med at få ryddet op i de fejl vi har fundet.

En bekymret borgmester vil genetablere samarbejdet i Fredericia og have fokus på fremtiden (Foto: AVISEN)

Alle beslutningsgange og procedurer skal være korrekte. For Steen Wrist er det vigtigt at man kan have tillid til at kommunen har styr på aftalerne den indgår, og som har sikret sig orden i eget hus:

– Om det er annoncer i en branding pulje eller events, vi vil afholde, så skal ingen kunne rejse spørgsmål ved om der har været behandlet korrekt. Kan jeg garantere at vi aldrig begår fejl igen? Nej. Men jeg kan garantere at vi gør alt, hvad vi kan, for at det ikke sker. Forvaltningen håndterer stadig en hel del aktindsigter, og henvendelser fra medierne. Vi er, hvor vi er. Men vi skal også se fremad. Der er masser af opgaver vi skal løse sammen. Lige om lidt står vi foran en genåbning af Danmark. Der skal være liv og aktivitet i byen, slår Wrist fast.

Derfor er det også vigtigt for Steen Wrist at understrege, at kommunen fortsat vil investere i branding og events. Byen skal i trivsel, og den skal udvikles. Derfor vil han invitere erhvervslivet til et nyt samarbejde, og han har et tydeligt budskab med sig.

– Vi kan meget her i Fredericia, når vi arbejder sammen, og det håber og tror jeg på at vi også kan igen fremover. Det er en hård omgang for Fredericia, og jeg håber, at jeg med de her klare udmeldinger kan få luftet ud i misforståelserne, siger borgmesteren.

Han ligger ikke skjul på, at det gør indtryk, når erhvervslivet har reageret kraftigt, men han vil også godt appellere til at Fredericia og fællesskabet får en chance mere:

– Jeg er ked at, de fejl som retter sig mod kommunen i de interne afdækninger medfører en hård kritik af vores samarbejdspartnere. Det er mit ansvar. Jeg har roret. Sammen får vi det her skib frem igen. Nu vil jeg bare gerne have alle med ombord igen, slutter Steen Wrist.

[bsa_pro_ad_space id=6]