14 måneders tavshed fra Wrist

Hvad er det for en kultur i forvaltningen af Fredericia Kommune, der blev talt om var en årsag til skandalerne?

0

Den seneste sag om borgervejleder Jesper Gottlieb vækker opmærksomhed. På trods af mange forklaringer om juridiske årsager til den manglende uafhængighed for borgervejlederen fortsætter Fredericia Kommune en kurs, hvor magten er centraliseret omkring få personer, samtidig med at der kræves tavshed af byrådspolitikere.

Der er endnu ikke fremkommet nogle konklusioner på politianmeldelsen af forhenværende borgmester Jacob Bjerregaard, ligesom der er anvendt et tocifret millionbeløb på advokatydelser under sagen. Under valgkampen lovede politikerne en ny kurs med åbenhed og ordentlighed. Men sagen om borgervejlederen sætter atter topstyringen af kommunen på dagsordenen. Inddragelsen af borgerne er i forvejen begrænset, og generelt stiller borgmester Steen Wrist ikke op til kritiske tv-interviews.

Vi har samlet et indtryk fra 14 måneder med Steen Wrist og krisesagerne. I første del af 2021 fastholdte Steen Wrist at man ikke kunne tale om sagerne, fordi de blev undersøgt. Bagefter kunne man ikke tale om dem, fordi de var meldt til politiet. Senere på året sagde borgmesteren, at nu skulle vi allesammen videre. Men tilbage bliver en lang række af ubesvarede spørgsmål. Ikke mindst hvad det er for en kultur, der førte til skandalerne i første omgang.

Pressen har gentagne gange forklaret læserne, at man vil være mere opmærksomme fremadrettet. Det er et løfte, vi arbejder på at indfri.

Efter den største række af skandalesager for en forvaltning i Fredericias historie er der få svar eller konklusioner. Generelt har det været svært at få Steen Wrist til at stille op til tv-interviews om de kritiske sager. I valgkampen blev der lovet en ny kurs, men få dage efter valget skrev partierne under på en erklæring, der skulle sikre forvaltningen fred. Senest vil man fyre borgervejleder Jesper Gottlieb. Er det en ny kurs?

Slået op af avisen.nu i Lørdag den 19. februar 2022